Funktionsmedicin möter verklighetens behov
Funktionsmedicin med sin betoning på hälsosamma livsstilsvanor möter den verklighet av sjukdomar och krämpor som vi har idag. Enligt Myndigheten för vårdanalys rapport 2014:2.pdf beror cirka 80 % av samtliga kostnader i den svenska sjukvården på kroniska sjukdomar. Enligt studien Genetic Factors Are Not the Major Causes of Chronic Diseases.pdf från 2016 beror cirka 80% av samtliga kroniska sjukdomar på livsstilsfaktorer, resten på genetiska faktorer. 80% av 80% är 64%, det vill säga knappt 2/3-delar.
Alltså: med korrekt funktionsdiagnostik och effektiv livsstilsintervention som behandling kan vi i teorin spara 2/3-delar av samtliga sjukvårdskostnader. Det kommer alltid finnas människor som inte är beredda att förändra sina livsstilsvanor för att bli friska, men potentialen är likväl enorm på folkhälsonivå.
Vanliga sjukdomar/syndrom som funktionsmedicin särskilt adresserar är:
- Metabola sjukdomar
- Övervikt
- Autoimmuna sjukdomar
- IBS och övriga mag-tarmpatologier
- Inflammatoriska tillstånd
- Fibromyalgi
- Kronisk trötthet
- Kognitiva nedsättningar
- Hypo- och hypertyreos
- Hudåkommor
- Allergier
- Astma
med flera.
Den konventionella vården fokuserar på att dämpa symtom, men inom funktionsmedicin söker man de verkliga orsakerna bakom sjukdomar och symtom. Många gånger är kroppens självläkningsförmåga stor när förutsättningar ges att normalisera kroppens biokemi.