Vad är funktionsmedicin?

Denna sida är en informationssida för dig som vill förstå begreppet funktionsmedicin, som funderar på att anlita funktionsmedicinsk expertis för dina sjukdomar och symtom eller för dig som funderar på att utbilda dig inom funktionsmedicin för hälsobranschen.

 

Definition

Denna definition fångar funktionsmedicin som begrepp:

Funktionsmedicin är en medicinsk inriktning som på vetenskaplig grund identifierar och behandlar underliggande orsaker till kroniska sjukdomar och symtom.

Istället för att dela in människor i friska och sjuka enligt konventionell vård så talar man inom funktionsmedicin snarare om mer eller mindre biokemiska obalanser. 

Många livsstilsrelaterade sjukdomar är därför enbart symtom på underliggande biokemiska obalanser som behöver adresseras i behandlingen.




Funktionsmedicin möter verklighetens behov

Funktionsmedicin med sin betoning på hälsosamma livsstilsvanor möter den verklighet av sjukdomar och krämpor som vi har idag. Enligt Myndigheten för vårdanalys rapport 2014:2.pdf beror cirka 80 % av samtliga kostnader i den svenska sjukvården på kroniska sjukdomar. Enligt studien Genetic Factors Are Not the Major Causes of Chronic Diseases.pdf från 2016 beror cirka 80% av samtliga kroniska sjukdomar på livsstilsfaktorer, resten på genetiska faktorer. 80% av 80% är 64%, det vill säga knappt 2/3-delar. 

Alltså: med korrekt funktionsdiagnostik och effektiv livsstilsintervention som behandling kan vi i teorin spara 2/3-delar av samtliga sjukvårdskostnader. Det kommer alltid finnas människor som inte är beredda att förändra sina livsstilsvanor för att bli friska, men potentialen är likväl enorm på folkhälsonivå. 

Vanliga sjukdomar/syndrom som funktionsmedicin särskilt adresserar är:

  • Metabola sjukdomar
  • Övervikt
  • Autoimmuna sjukdomar
  • IBS och övriga mag-tarmpatologier
  • Inflammatoriska tillstånd
  • Fibromyalgi
  • Kronisk trötthet
  • Kognitiva nedsättningar
  • Hypo- och hypertyreos
  • Hudåkommor
  • Allergier
  • Astma
    med flera.


Den konventionella vården fokuserar på att dämpa symtom, men inom funktionsmedicin söker man de verkliga orsakerna bakom sjukdomar och symtom. Många gånger är kroppens självläkningsförmåga stor när förutsättningar ges att normalisera kroppens biokemi. 

Video: Om funktionsmedicin

Hör leg. läkare Peter Martin berätta om funktionsmedicinens grunder

Labbtester ger många svar

Inom funktionsmedicin läggs stor vikt vid labbtester för att förstå vad som i grunden orsakar sjukdomar och symtom. Labbtester inbegriper bland annat:

  1. Vitaminer, mineraler, blodfetter och andra hälsomarkörer i blodprov

  2. Födoämnesallergier och -intoleranser

  3. Intestinal permeabilitet (läckande tarm)

  4. Bakterier, svampar och parasiter i tunntarm (SIBO, SIFO)

  5. Bakterier, svampar och parasiter i tjocktarm  

  6. Näringsbrister för mitokondriefunktion, metabolism, avgiftning etc

  7. Signalsubstanser

  8. Hormoner

  9. Genetik

Varje individs biokemi mäts och behandlingsupplägget blir därför fullt individanpassat. 

Läs mer om våra tjänster om du önskar boka en individuell tjänst.




Livsstilsförändringar är en effektiv behandlingsåtgärd vid kroniska sjukdomar

Funktionsmedicin använder flera behandlingsåtgärder. Ofta betonas livsstilsförändringar och näringstillskott som komplement till läkemedelsbehandling. Man ser inom funktionsmedicinen kroppen som en helhet, som en produkt av gener (genotyp) och miljö (fenotyp). Det är inom funktionsmedicinen viktigt att ta hänsyn till varje individs genetiska förutsättningar, men framför allt hur livsstilens fem grundpelare på kort och lång sikt kan stödja läkningsprocesser vid sjukdom:

  1. Kost och näring

  2. Motion

  3. Sömn 

  4. Stresshantering

  5. Relationer

Vetenskapsbaserade livsstilsåtgärder inom ovan nämnda områden är därför en betydande del av det funktionsmedicinska behandlingsupplägget och som utgångspunkt bör det evolutionära perspektivet betonas.


Det funktionsmedicinska behandlingsupplägget

Behandling vid många av de ovannämnda sjukdomarna och symtomen sker med hjälp av individuellt anpassade kost-, närings- och livsstilsvanor. Normalt pågår behandlingsperioden under 3-12 månader och klienten/patienten bär en stor del av ansvaret själv. Vårdgivaren eller yrkesutövaren av funktionsmedicin är mer att betrakta som rådgivare, coach och mentor under behandlingsperioden. 

Denna illustration visar på hur ett upplägg kan se ut.